Ära vare Gud på höjden

Många församlingar i fjällen har ett brett utbud av aktiviteter. Det kan handla om lokal verksamhet som barntimmar, många har också körverksamhet och musikföreningar. Ungdomsverksamhet har ofta en viktig roll i kyrkan och förutom konfirmandläger, där många ungdomar får lära sig om Gud och om tro, men också diskutera etik, moral och frågor som rör världen utanför; världsliga frågor med ett sakralt perspektiv.

Något som fjällkyrkorna ofta kan erbjuda för sina församlingsmedlemmar liksom utifrånkommande besökare är vandringar i fjällen i närheten. Fjällvandring är en härlig aktivitet, inte minst om du kombinerar den med tältning eller kyrkobesök. Samtidigt kan den vara krävande för kroppen för den som inte är van. Den som inte går en mil i terräng vanligtvis kommer känna av detta. Ett par bra vandringskängor är av yttersta vikt, som Muckboot-kängor, ett riktigt kvalitetsmärke. Det är också bra om du har gått in kängorna för det är lätt att få skavsår med nya skor och när inte fötterna är vana att vandra mycket. På Active Outfit & ITAB Outdoor hittar du Muckboot och andra kängor som passar till långa vandringar även de svårare terrängerna.old_swedish_church_built_1698_wilmington_delaware_66686

I fjällkyrkorna anordnas regelbundet musikkvällar och andakter, vilka kan vara i fjällkyrkan eller belägna i en kåta i närheten eller inom gång/skidavstånd. Med tystnaden runt omkring och värmen från elden har en andakt i fjällmiljö alla förutsättningar att bli en magisk upplevelse. Har du tur bildas också ett norrsken om himlen vilket kan göra upplevelsen ännu starkare. Men en stark upplevelse kan du få såväl på vintern när snön ligger vit runt omkring och mörkret sänker sig tidigt på dagen, som på sommaren när det speciella ljuset i midnattssolens land gör sig påmind mot kvällen. Nätterna utan slut är en mycket bra anledning till en kvällsandakt i det öppna, med bergens siluetter som enda bakgrund.