Kyrkans Fjällgård Jäkkvik

Kyrkans fjällgård i Jäkkvik ligger i byn Jäckvik, 60 kilometer nordväst om Arjeplog. På stranden av Hornavan, vid foten av fjället Pieljekaise, så är detta en lägergård vilken tar emot turister och enskilda gäster. Med sina 80 bäddar fungerar det sommartid ungefär som ett vandrarhem.

Det utmärkta läget invid fjället och Sveriges djupaste sjö så kan gården erbjuda en mängd naturupplevelser, till exempel fiske, jakt, kanotpaddling och fjällvandring – men även vila och rekreation. Silvervägen, vilken tar sina resenärer till Norge, passerar förbi gården och så gör också Kungsleden. Fjället erbjuder vandringsleder och vintersport och vandrar man Kungsleden mellan Kvikkjokk och Ammarnäs så kan det gå flera dagar utan att man träffar på andra fjällvandrare – sträckan är vacker men sällan nyttjad.

Att Kyrkans fjällgård ligger invid Pieljekaise ger vintertid möjlighet till längd- och utförsskidåkning och skoterutflykter. Vid trädgränsen finns en året-runt-öppen stuga för dem som vill vila benen en stund. Semisjaur-Njarg sameby har renbete på Pieljekaise och den del av fjället som är nationalpark utgör också en del av samebyns kalvningsland. Fjället når 1 238 meter över havet, och namnet Pieljekaise betyder öronfjäll – det sägs att två av topparna ser ut som öron.morlunda_church_smaland_sweden

Kyrkans fjällgård återfinns i just Jäckvik och rimmar väl med byns historia, då det var här som väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius föddes i ett mycket fattigt hem den 10 januari år 1800. Laestadius har gått till historien som grundare av den livskraftiga väckelserörelsen Læstadianismen och för sina insatser inom botaniken. Till detta så var han förkunnare, forskare och tänkare och väckte ständigt debatt. Hans predikningar har översatts till flertalet språk.

Gruvbolaget i Nasafjäll insynade år 1779 byn Jäckvik som bruksnybygge, vilket gjorde att de som bosatte sig här fick skattefrihet och inte blev uttagna i krig. I gengäld så skulle de forsla malm från silvergruvan vid norska gränsen till den svenska kusten. Någon rusning till byn blev det inte, men efter nämnda familjen Laestadius så bosatte sig familjen Håman/Gabrielsdotter här efter att ha hört talas om det fantastiska fisket. Efter det så har byn alltid varit bebodd.