Stefanosgården i Gagsmark

Stefanosgården är ursprungligen en bondgård med en historia som går tillbaka till mitten av 1800-talet. Den är belägen på en kulle och har utsikt över tre sjöar, åkrar, ängar och betande djur. Här finns inom nära avstånd en barnvänlig badstrand, fina promenadstigar, fiske i Åbyälven och Byskeälven, cykeluthyrning och på gården kan olika utställningar inom konst och hantverk locka till besök. Men för många är det inte främst aktiviteterna som lockar utan möjligheten till lugn och ro. Här kan man sjunka in i sina egna tankar och göra ingenting alls.

Gården är en fristående gård inom Svenska kyrkan och drivs idag av kyrkoherde Hans Degerman, även om den i skrivande stund är “till salu”.download-44

Det äldsta huset på gården är Härbret från år 1855 vilket idag fungerar bland annat som brudkammare och bröllopssvit. Några år senare, 1867, stod Lillstugan klar och den användes förr som bostad åt “gammelfolket” på gården, men idag så fungerar den som utställningslokal och används för föreläsningar och mindre gudstjänster. I denna lilla stuga finns även ett andaktsrum. Ytterligare några år senare, på 1880-talet, så byggdes Storstugan, den nuvarande mangårdsbyggnaden, och den har än idag kvar några av sina originaldetaljer. Idag är Stefanosgården en mötesplats för troende från hela världen – men också för andra. Man behöver inte vara religiös eller troende för att checka in på gårdens Bed & Breakfast.

Gagsmark är beläget i Byske församling i Skellefteå kommun, 40 kilometer från Piteå. Om ingen av de aktiviteter som tidigare nämnts lockar, och om man önskar att se mer av Gagsmark, så finns här bland annat ett fornminnesmärkt skravelstensfält, vilket man tror är en gammal samisk kultplats med stenar som lagts i olika formationer. Skarvelstensfältet är beläget på Stavsjöheden. I omgivningarna kan man också beskåda en ryssugn, en tjärdal, den omtyckta utflyktsplatsen Kvarnfallet och badplatsen vid Ytterträsket.